INTRODUKTION – Ett brandtal från författaren, nu när han är varm i kläderna

Det finns mycket att använda ljud till.

Ljud är ett sätt att förmedla information. Det sker på tågstationer och i skvaller mellan fikande människor på stan. Det sker i diskussioner framför mikrofon. Det sker i nyhetssändningar med seriös ton och det sker i podcasts med skämtsam hållning.

Ljud är känslor. Ingen medieform får människan att känna så mycket som talet och musiken. I köpcentrum spelas låtar som ska få dig att shoppa mer. Trettio minuter med vågskvalp och fiol lugnar din andning. När du ser på film pumpar hjärtat hårdare till actionscener tonsatta med häftig bas. Till och med tystnaden är stämningsskapande.

I vårt utbredda mediesamhälle är det svårare att nå ut. Medieformer och medieaktörer konkurrera om din uppmärksamhet. Podcasten förbinder inte lyssnaren till plats eller tid, vilket ökar chansen att människor lyssnar på dig. Med en mobiltelefon kan du lyssna var du vill. Med internet kan du lyssna när du vill.

Jag älskar att gå promenader. Då har jag alltid en podcast i öronen. Inget annat medium är lika lättillgängligt. Lyssna på bussen på väg till jobbet, när du diskar eller när du springer. Transportsträckorna blir kortare med ett trevligt samtal eller ett riktigt bra reportage.

När jag tittar mig omkring ser jag människor med lurar i öronen. På tåget. I joggingspåret. På biblioteket. Allt fler lyssnar på podcasts.

Podcasten är demokratisk. Du behöver inte vara expert för att skapa ljud. Utrustningen är billig och enkel att använda. Det är inte svårt att uppnå en professionell ljudkvalitet.

Utrustningen är dessutom portabel. Komplettera med en mikrofon och i vissa fall ett ljudkort så kan du spela in på din dator eller i din mobil.

Plattformen finns färdig på nätet. Lyssnarna väntar. Och du, din podcast behövs.