Om hur det låter enhälligt

Formatet och ämnet kräver en ljudbild. Vad vill du förmedla och hur vill du förmedla det? Ljudbild (ett fantastiskt ord) är den bild du vill förmedla genom ditt ljud. Din podcast behöver en ton.

När jag skriver den här boken gör jag det på ett språk med en viss rytm och med ett tydligt val av ord som lämpar sig för att förmedla det budskap och den känsla jag vill nå ut med. Samma tanke ligger bakom bokomslaget, där du enbart genom att titta på det ska få en känsla av vad det är för bok. I själva verket vill jag att du ska veta vilken bok du läser bara genom att läsa de här raderna. Tonen och språket ska vara det samma genom hela boken.

Du har säkert hört Ekots nyhetssändningar. En strikt och opersonlig röst leder dig genom sändningen med trovärdighet. Det är svårt att tänka sig en gråtande eller skrattande nyhetsuppläsare. När det händer reagerar vi och upptäcker att något är annorlunda. En flamsig och tramsig nyhetsuppläsare passar inte till att förmedla rapporter om krig och terror. Nyhetssändningarna har en genomgripande ljudbild i både reportageinslag och vinjett. En seriös ton för att skapa trovärdighet och opartiskhet. Humorprogram har en helt annan ton. De vill få dig att skratta.

En genomgående ljudbild i podcasten skvallrar om vilken typ av podcast du lyssnar på. Din ljudbild ska passa ditt innehåll.

Försök åstadkomma en ljudbild som är unik. Man ska höra att det är din podcast. Ska den vara lättsam, seriös, ungdomlig, traditionell, sportig, rolig eller allvarlig? Ljudbilden ligger till grund för hur du bygger ditt program, hur du utformar din vinjett, vilka ämnen som tas upp, hur programbilden ser ut och hur du utformar programbeskrivningen.

Lyssna på andra poddar och radioprogram och hör hur de gör!