SLUTORD – Om att du nu ska ut i världen

Nu har jag gett dig en insyn i hur jag arbetar med ljudproduktion och jag hoppas många av tipsen kan hjälpa dig till en egen podcast eller utvecklas som podcastskapare.

Kom ihåg att planering är viktigt. Förbered, överväg, testa och kör! Och gör allt igen. Att utvecklas är en drivkraft.

Håll ut! Att lyckas innebär hårt slit och uthållighet. Jag har i mitt arbete med podcasten Arbetarlitteratur läst om många arbetarförfattare. Ofta kommer de från fattiga förhållanden, har börjat arbeta som piga eller skogsarbetare, lärt sig skriva på egen hand och författat texter i över tio års tid innan de lyckats bli publicerade. Den här boken har jag skrivit på i tre år och jag har skrivit om allting minst tre gånger innan jag hittat mitt språk.

Kom ihåg att du inte kommer vara proffs i början. När jag lyssnar på mina första radioprogram är det tydligt vilken utveckling jag genomgått. Både som människa och som ljudproducent. Likväl är det häftigt att höra för jag tycker alltid att det låter bättre i efterhand än vad jag tyckte det lät när jag producerade det.

Att skriva den här boken har faktiskt varit en av de mer givande saker jag gjort. Litteraturen hjälper oss få syn på världen. Nu är detta inte Brott och Straff, men nog har jag fått syn på mina egna tillkortakommanden och talanger. Att ständigt blir bättre är drivkraften. Nu och alltid. Glöm inte det.