Om att välja mikrofon

Det finns allehanda mikrofoner att välja på, men en sak är klar; du ska ha en kardioid (också kallad riktad) eller superkardioid. En sådan mikrofon tar upp ljud framifrån och avskärmar ljud från sidan, vilket ju är lämpligt när det enbart är din röst som ska höras.

Placera dem gärna på stativ för att behålla samma avstånd och vinkel, samt undvika handling noise. Du kan välja stativ som står på marken, fästs i bordskanten eller ställs på bordet. Jag rekommenderar också att använda puffskydd som minimerar puffar som bildas av luften från hårda konsonanter. (Testa uttala bokstaven ”p”).

Studiomikrofoner kan vara klumpiga att ta med ifall du ger dig ut på fältet, exempelvis om du vill spela in din podcast inför publik eller reser runt och spelar in i olika miljöer. Då kan en handhållen mikrofon vara smidigare. Dessa är ofta byggda för att användas på scen och sjungas i men fungerar också i studion. Med handhållna mikrofoner kan du klara dig utan stativ, men har du budget och möjlighet att bära med dig mycket är stativ en bra investering.