Om hur flexibel en portabel inspelare är – tre varianter på inspelningsutrustning

Förutom mikrofoner behöver du som sagt någonting att spela in och spara ljudet på. Antingen en dator eller en portabel inspelare.

För de flesta är den bästa lösningen en portabel inspelare. Den passar nämligen alla behov. En portabel inspelare kan du enkelt ta med dig om du gör reportage eller spelar in på annan ort. Den sparar ljudet på minneskort eller hårddisk och du kan sedan föra över materialet till din dator för redigering. Dessutom fungerar de flesta portabla inspelare som ljudkort, vilket gör att du kan koppla den med USB till datorn och spela in direkt i ditt ljudredigeringsprogram.

Portabla inspelare har ofta bara en inbyggd mikrofon. Och kom ihåg att jag rekommenderar en mikrofon per person! Som tur är finns det portabla inspelare som har ingång för externa mikrofoner. Då måste både inspelaren och mikrofonen ha XLR-koppling. XLR är den vanligaste kabeltypen för att koppla in mikrofoner.

Du kan också välja att införskaffa ett externt ljudkort. Ett sådant kopplas till datorn via USB, men kan inte användas som portabel inspelare eftersom ljudkortet behöver en dator att spara det inspelade materialet på. (Ljudkortet kan såklart bli portabelt ifall du har en bärbar dator!) Eftersom en portabel inspelare är en allround-lösning tummas det lite på kvalitén i alla avseenden. Med ett externt ljudkort får du bättre ljudkort för samma peng, eller också samma kvalitet till lägre pris. Men du förlorar flexibilitet.

En USB-mikrofon är en mikrofon som samtidigt fungerar som ett ljudkort. Den kopplas till datorn via USB. Det här är ett enkelt och billigt alternativ som dock har sina begränsningar. Det brukar vålla problem att koppla in två USB-mikrofoner i samma dator, eftersom datorn hanterar dem som två olika ljudkort. Och kom ihåg regeln om att vara en person per mikrofon. Är ni två personer som ska spela in är det här alltså inget optimalt alternativ. Men det finns ett tillfälle då det fungerar. Sitter ni på distans och spelar in via Skype använder ni varsin dator, och då är en USB-mikrofon ett helt okej budgetalternativ.