Om hur du publicerar din podcast

Det finns flertalet färdiga serverlösning med anpassade publiceringssystem, enkla att använda för dig som inte har teknisk kunskap om webbpublicering. Ofta har dessa tjänster också utförliga guider för hur du gör din podcast synlig på iTunes. Jag rekommenderar detta alternativ om du snabbt vill komma igång, samt om du är otålig och avskyr tekniska utmaningar. Sök efter “podcast hosting”. Där hittar du populära tjänster som Libsyn, Podbean, Podomatic, Buzzsprout och Soundcloud.

Publiceringssystem anpassade för podcasts är enkla att använda men erbjuder inte samma flexibilitet som en egen hemsida. Med en hemsida kan du ge din podcast en professionell kostym och du kan forma hemsidan efter dina egna behov, bland annat med olika interaktiva lösningar för att komma närmre lyssnarna. De flesta hemsidor av den här typen byggs idag med publiceringssystemet WordPress. Många webbhotell erbjuder enkel installation av WordPress om du köper serverutrymme hos dem. Då får du samtidigt serverutrymme att publicera dina ljudfiler på. WordPress är egentligen ett publiceringssystem för bloggar. För att anpassa det för podcast behöver du ett plugin. Blubrry Powerpress och Seriously Simple Podcasting är två populära. Det är också enkelt att SEO-anpassa en WordPress-hemsida. Det innebär att du optimerar dina avsnitt för sökmotorerna i syfte att hamna högt upp i resultatlistan på tjänster som exempelvis Google. Med en egen hemsida kan du dessutom ge din podcast en snygg webbadress, vilket gör den enklare att hitta, och du slipper använda så kallade subdomäner.

Du behöver inte välja antingen eller. Här finns massor med överlappande sätt att konstruera din podcasts hemvist på. Du kan till exempel använda dig av ett anpassat publiceringssystem för podcasts där du publicerar dina avsnitt och skapa en hemsida vid sidan av. Eller så nöjer du dig med dina sociala medier för att sprida information. Vi surfar allt mindre på olika hemsidor och tar del av allt mer via sociala medier. Det är troligt att den utvecklingen fortsätter, även om du än idag kan vinna lyssnare genom att synas högt upp på Google.