PUBLICERING – Om RSS och hur det fungerar

Här, ganska långt bak i boken, kommer vi nu till den tekniska definitionen av vad en podcast är.

Tekniken bakom podcasten är på inget sätt unik. Allting bygger på RSS, som är en standardteknik för att på webben låta användare och tjänster prenumerera på webbflöden. RSS är en liten textfil som innehåller information om webbflödet, och din podcast är ett webbflöde. Vi kan kalla det en RSS-feed. I din RSS-feed finns information om podcastens namn, utgivare samt en länk till en omslagsbild. Varje gång du publicerar ett avsnitt av din podcast fylls detta flöde med information om avsnittet såsom titel, beskrivning och publiceringsdatum. Där finns också en länk till ljudfilen som utgör själva avsnittet. Observera att det enbart är en länk och inte ljudfilen i sin helhet.

För att skapa ett RSS-flöde behöver du utrymme på en server där du kan förvara dina ljudfiler. Du behöver också ett publiceringssystem som genererar ett RSS-flöde. Det finns flera billiga alternativ som erbjuder färdiga lösningar med både publiceringssystem och lagring av ljudfiler. Den tekniskt kunnige kan skapa en egen hemsida, antingen genom färdiga webbhotell eller genom att bygga en egen server, och gärna genom att använda publiceringssystemet WordPress som erbjuder ett enkelt sätt att skapa RSS-flöden.

För att nå lyssnare måste din podcast finnas på iTunes, som är den i särklass mest använda plattformen. iTunes är inget annat än en samlingsplats för podcasts. När du publicerat din podcast skickar du in din RSS-feed till iTunes som sedan listar din podcast på sin plattform. Du laddar alltså inte upp dina ljudfiler till iTunes, utan iTunes länkar enbart till ljudfilerna som finns på din server genom att läsa av informationen i din RSS-feed. När du laddar upp ett nytt avsnitt till din server och publicerar det i ditt publiceringssystem uppdateras iTunes och lyssnarna har det nya avsnittet i sina mobiltelefoner. Många andra mobilapplikationer för att spela upp podcasts hämtar sitt utbud av podcasts från iTunes, så genom att finnas på iTunes finns du överallt.