Om ljudnivåer och kvalitet

När du är nöjd med utformningen av avsnittet bör du kontrollera ljudnivåerna och ljudkvaliteten innan du exporterar det. Ofta är ljudnivån olika på dina ljudklipp och få lyssnare uppskattar att behöva höja och sänka volymen under lyssningen. Det är aningen jobbigt att knappt höra vad ena personer säger för att i nästa stund höra någon som närmast skriker. Justera ljudvolymen till en jämn nivå. Ofta är musik mycket högre än prat. Notera att din vinjett inte är så hög att lyssnaren sänker, för att därefter behöva höja igen när du börjar prata.

Jag brukar eftersträva en jämn ljudvolym och ha den så hög som möjligt utan att det förvränger ljudkvaliteten. Alla kan sänka volymen men alla kan inte höja den. Vissa högtalare och mjukvaror klarar inte ljudinställningar på tillfredsställande nivå.

Du kan i efterbearbetningen lägga på coola effekter som gör att det låter som om ni sitter i en burk eller talar som smurfar. Var försiktig med sådana effekter som gör det svårare att höra vad som sägs. För korta stunder och för komisk effekt fungerar det, men inte i ett helt avsnitt.

Att med effekter åtgärda höga nivåer av brus eller missljud går till viss del, men resultatet blir sällan bra och försöket kräver stor teknisk kunskap. Undvik den typen av misstag redan vid inspelningen.