Om att ta en promenad

Den första klippningen är oftast en grovklippning. Då tar du bort det som absolut inte ska vara med. Efter grovklippningen lyssnar du på det inspelade materialet igen. Lyssna efter passager som är för långa, tråkiga eller irrelevanta. Försök få en bild av vad du kan klippa bort utan att det stör och som gör avsnittet bättre.

När du klippt avsnittet och fått ner det till en lagom längd har du förmodligen hört materialet så mycket att du tröttnat på det och blivit döv för det. Då brukar jag exportera avsnittet till en tillfällig mp3-fil, ladda över den till min telefon, stoppa i hörlurarna i öronen och gå en promenad. Någonting i det miljöombytet gör att jag simulerar en lyssnarroll och hör avsnittet med nya öron. Då noterar jag alltid någonting jag inte noterat i redigeringen och återvänder efter promenaden hem till datorn med nya idéer.