INTERVJUA – Om att aldrig fråga om en intervju

Fråga aldrig om en intervju. Ordet intervju är laddat med negativ prägel och de du frågar ser framför sig hur du ska ställa dem till svars. Fråga istället om personen kan tänka sig att hjälpa dig genom att medverka i ett samtal om undervattensfiskar (förutsatt att det är vad samtalet handlar om). Det finns många sätt att fråga om intervjuer på.

Var öppen med vem du är och berätta om podcasten. Kanske kan du skicka frågorna i förväg, så att gästen vet vad samtalet ska handla om och förbereda sig, och därigenom också känna sig trygg vid inspelningen.

De flesta är villiga att ställa upp, trots att de inte får betalt. Jag erbjuder aldrig pengar till de som deltar i min podcast och generellt tycker jag att det är fel att göra. Den som ställer upp bör göra det med vilje och passion och ibland kan det till och med vara oetiskt att erbjuda någon pengar för en medverkan, framförallt i journalistiska syften. När det gäller forskare får de faktiskt lön för att sprida sin forskning i media. Förutom forskning och undervisning är det en av sakerna de ska ägna sig åt.

Vid inspelningstillfället måste du få gästen eller den du intervjuar att känna sig trygg. Då får du bättre svar. Vänta gärna en halvtimme innan ni spelar in. Bjud på fika och kaffe, prata om vädret och instruera hur inspelningen går till. Under tiden hinner både din och gästens nervositet lägga sig. Men försök samtidigt undvika att ställa de frågor du planerar ställa i podcasten. Du vill inte få de bästa svaren innan du börjat spela in.