Om hur du nyttjar din röst och vänder dig rätt

Visst är det bekvämt att sitta ner, men för att få mer kraft i din röst bör du stå. Jag förstår om du trots allt vill sitta, men se då till att du sitter upprätt och inte halvligger i en fåtölj.

Jag vill också uppmana dig att gestikulera. Det kan låta absurt när det handlar om ljudinspelning, men faktum är att ditt gestikulerande hörs. Du kommer prata med mer inlevelse och dessutom hjälper gestikulerandet dig att hålla en rytm. Du blir din egen dirigent. Vifta på – men akta mikrofonen!

Tänk på vilka ord du betonar. Detta gäller framförallt om du har ett skrivet manus som du läser. I dagligt tal kommer betoningarna automatiskt. Läs den här meningen:
“En bok om att göra podcast.”

Vad du säger uppfattas olika beroende på var du lägger betoningen. Om du betonar “en” står antalet i fokus och man får känslan av att det finns alldeles för få böcker om podcasts. Betonar du “bok” är formen i fokus och lyssnaren häpnar över att man kan läsa om att prata. Betonar du “göra podcast” lägger du fokus vid vad boken handlar om.

Tycker du det är svårt med betoningar kan du i ditt manus stryka under de ord du ska betona.

Uttala namn korrekt. Särskilt om du har en gäst som du ska presentera. Det är faktiskt oförskämt att bjuda in en person och inte anstränga sig att försöka uttala gästens namn korrekt. Är du osäker på någons namn kan du ibland hitta en intervju eller liknande på Youtube där du hör hur namnet uttalas. Om du inte hittar informationen kan du artigt fråga innan ni spelar in. Eller också får du vara smart och busringa. Lyssna noga när gästen svarar och hoppas att hon eller han uttalar sitt namn. Men ring från hemligt nummer!

Du producerar förvisso din podcast för att många ska lyssna på den, men lyssnar vi någonsin i grupp? När du i din podcast vänder dig till lyssnaren bör du titulera denna med du och inte ni. På så vis visar du samtidigt att det finns en kontakt mellan dig och den som lyssnar istället för en kontakt mellan dig och alla lyssnare. Du talar till varje enskild lyssnare. Du lyssnar på…