Om att döpa sitt barn

Namnet ska beskriva vad podcasten handlar om. Ett lyckat namn signalerar också vilken typ av podcast det är.

Är den humoristisk eller är det granskande journalistik?

Namnet bör inte vara för långt, enkelt att uttala och lätt att komma ihåg. Jag döpte min podcast till Arbetarlitteratur. Alla vet vad den handlar om och alla kommer ihåg vad den heter. Vidare unikt är namnet inte, men eftersom det saknas andra podcasts om arbetarlitteratur fungerar namnet ändå.

Framför allt de som gör samtalspodcasts väljer ofta sina respektive förnamn. Alex och Sigge och Filip och Fredrik är två exempel. Ett sådant namn på din podcast fungerar om du redan är kändis. Då känner lyssnarna till dig sedan tidigare och vet med stor sannolikhet vad de får genom att lyssna. Är du inte kändis kommer ditt namn dessvärre inte locka lyssnare. Välj då istället ett namn med stark dragningskraft, ett namn som väcker intresse.

Kontrollera att namnet är ledigt på sociala medier och registrera profiler på respektiva plattform, även om du inte tänker använda dem. Det är mycket möjligt att du kommer behöva dem i framtiden, och du vill ju inte att någon annna ska kunna utge sig för att vara du. Köp också domännamnet, det kostar kring en hundralapp per år.