Om att förbereda inför slutet

Ett bra avslut är planerat. Är det för abrupt riskerar du göra lyssnaren både besviken och förvirrad. Genom att bygga upp inför slutet vet lyssnaren att det snart är över och kan förbereda sig på att inte längre få höra din vackra röst.

Skickligast är den poddare som lyckas förmedla en känsla av att avsnittet snart är slut utan att säga det. Dra ner på tempot och forma en sista fråga så att alla hör att det är den sista. En sådan fråga avviker ofta från de andra, kanske som mer humoristisk eller allvarlig än de tidigare.

Ett vanligt sätt att tala om för lyssnaren att avsnittet snart är slut är att ha ett återkommande moment. Det kan vara en återkommande fråga som de medverkande ska svara på.

Du kan också avsluta med en sammanfattning av vad som sagts i avsnittet. Detta är vanligt förekommande framförallt i radio. Ofta har den här typen av sammanfattningar i radion också en funktion som utfyllnad för att täcka de sista minuterna av programmet innan nyheterna tar vid. Det behövs knappast i en podcast. Men en sammanfattning blir också en tydlig markering om att programmet är till ända, utan att du säger det. I det syftet lämpar den sig för podcast.

Du kan också tala om för lyssnaren att avsnittet snart är slut genom att nämna det i din sista fråga.

Innan vi slutar vill jag fråga om…

Avsluta gärna med en återkommande personlig hälsningsfras. Med en sådan skapar du en mer personlig framtoning. Det är ett enkelt sätt att knyta närmare kontakt med lyssnarna. En personlig hälsningsfras kan du såklart också använda i inledningen av avsnittet.