Om att sprida uppträdandet till nätet

Ditt uppträdande på scen kan vara exklusivt som just sådant, även om de flesta podcastskapare förmodligen vill spela in samtalet och klippa det till en podcast. Du kan också direktsända uppträdandet.

I takt med att video blir ett allt mer populärt medium på nätet ökar möjligheterna att sända live. Flera sociala medier satsar på live-video eftersom det uppskattas av användarna. Sänd ditt uppträdande live och du kommer nå nya lyssnargrupper.

Numera är det enkelt att livesända via mobiltelefonens kamera, även om kvaliteten inte blir den bästa när du är låst vid en kamera som måste placeras på avstånd. Ljudet blir uselt när det måste tas från rummets högtalare och därmed blir det svårare att höra. Men utvecklingen går snabbt. I skrivande stund finns externa kameror med ljudingång till mobiltelefonen som är anpassade för livesändning, men de är fortfarande dyra.

Sänder du live bör det vara med bild. Utbudet av direktsändningar i enbart ljud är av förklarliga skäl låg. Styrkan med podcasten är att du kan lyssna när du vill, vilket också är det sätt på vilket människor föredrar att lyssna. Vi lyssnar när vi promenerar, tränar och lagar mat. Lyssningen är beroende av aktiviteten och vi anpassar sällan våra aktiviteter efter direktsändningar.

På sociala medier finns inga sätt att lägga upp enbart ljud, utan ljud läggs bara upp som del av en film. De sociala medierna har ett grafiskt gränssnitt som inte lämpar sig för lyssning på ljud.