Om den heliga tystnaden

Frågorna är inte viktigast. Det viktigaste är att lyssna på svaren. Du bör såklart ha förberett frågor, men håll dig inte slaviskt till dessa. Följ upp svaren med nya frågor som dyker upp i ditt huvud. Var nyfiken.

Nya frågor kommer löpande dyka upp i ditt huvud, men fäst dig inte för hårt vid dessa så att du missar sista delen av svaret. Jag vet att det kan kännas stressande och oroligt att vänta ut ett svar innan du formulerar nästa fråga. Den oro som stiger när svaret närmar sig sitt slut och din rädsla över att tystnad tar vid ökar. Men kom ihåg att du kan klippa bort långa pauser och att du alltid kan rädda situationen genom att ställa en förberedd fråga.

Tystnaden är ett av dina viktigaste verktyg. Som jag tidigare nämnt gillar vi människor inte tystnad. Om du är tyst kommer den du intervjuar med största sannolikhet fortsätta prata. Som frågeställare får du inte vara stressad. Du vill inte avbryta ett bra svar med en ny fråga, bara för att du trodde att personen pratat klart. Och så var det bara en andningspaus, en sådan vi alla tvingas till emellanåt.

Samtidigt som jag ger dig rådet att vara tyst och avvakta svaren vill jag ge dig rådet att avbryta. Genom att sticka in frågor mitt i svaret kan du undvika att den som intervjuas blir för långrandig och fladdrar iväg. Det är din uppgift som frågeställare att hålla personen kvar på banan genom att leda med nya frågor. Att avbryta är samtidigt ett effektivt sätt att få personer med förberedda svar att formulera sig på andra vis och därmed också komma med nya svar.

Det krävs övning för att våga avbryta och det krävs övning för att veta hur ofta du ska avbryta. Lyssna på rutinerade reportrar på radio och inspireras av hur de ställer sina frågor.