Om konsten att få följare

Om du får fler följare i dina sociala kanaler kommer dessa, om de inte redan gör det, också lyssna på podcasten. Och ju fler som följer dina kanaler – ju större chans att nå längre.

Följare får du genom att vara aktiv. Ha som mål att publicera ett inlägg varje dag och du kommer se ditt lyssnarantal stiga i takt med att ditt innehåll når ut till människor.

Numera är det enkelt att köpa räckvidd för att locka fler följare. Har du pengar att satsa på ditt projekt är sponsrade inlägg det mest effektiva sättet att få nya följare.

Tagga personer som deltar i din podcast. De har ofta egna profiler på sociala medier och genom att tagga dem kan du vinna över några av deras följare. Gästen deltar med största sannolikhet i din podcast för att han eller hon har en koppling till det ämne du behandlar, och de som delar intresset för det ämne är fans av gästen.

I vissa sociala medier kan du få följare genom att följa andra. Utnyttja den möjligheten och följ personer som skulle kunna vara intresserade av din podcast. Ofta kan du se vilka som följer liknande podcasts eller konton som behandlar samma ämne som du, och de är med största sannolikhet också intresserade av dig.

På Facebook kan du bjuda in vänner att gilla din sida, och uppmuntra dina vänner att bjuda in sina. Detta är ett av de mest effektiva sätten att få fler följare på.

Ett stort följarantal ger podcasten legitimitet. Det blir enklare att attrahera nya följare, din podcast framstår som mer professionell och du har större möjlighet att teckna bra avtal med sponsorer.

Men överdriv inte följarantalets betydelse. Idag är det främst räckvidd som räknas och räckvidden på sociala medier beror på mycket annat än bara följarantal.