Om vinkeln

Bland det viktigaste är vinkeln! Det gäller att hitta rätt håll att tackla ditt ämne ifrån. Ett ämne kan behandlas på flera olika vis, och att välja vinkel gör ofta avsnittet mer lyssningsbart. Med rätt vinkel blir du mer pedagogisk samtidigt som du smalnar av och går på djupet. Därmed kommer du också belysa och upptäcka nya saker som kanske ingen annan tagit upp.

En vinkel att spinna på är tacksam ur humoristisk synpunkt. Det kan leda till de mest absurda associationer och tankegångar.

Samhällsfrågor är ofta komplexa och du behöver en vinkel för att bena i saker. Annars kan diskussionen bli hur omfattande som helst. Vad är kärnan i det du vill diskutera? En nyhetsreporter ställer sig alltid frågan: Vad är mest relevant i det här?

Gör du en podcast där du intervjuar författare om deras senaste böcker kan det vara bättre att lyfta en fråga som behandlas i boken och diskutera den, än att avhandla hela boken. Grunden för en bra bok är inte densamma som för ett bra podcastavsnitt. Bra böcker kan vara omöjliga att avhandla i podcasts, och då får du hitta en vinkel som är lämplig. Bjud in två författare som skildrar ensamhet och diskutera det!

Att hitta rätt vinkel är en konst och något du kommer lära dig med tiden. Men ta för vana att fundera över olika sätt att angripa ett ämne på.