UTRUSTNING – Om att plocka ner tickande klockor och att stänga fönster

Det absolut viktigaste för en bra inspelningskvalitet är inspelningsmiljön. Är den dålig spelar det ingen roll hur dyr teknik du använder, du kommer inte kunna rätta till saken i efterhand.

Du behöver ingen monsterstudio. Jag vet många lovande poddare som bestämt sig för att podda, köpt dyr inspelningsutrustning och byggt stora studios, men sen låtit sakerna samla damm. Börja istället enkelt och byt upp dig i takt med att podcasten växer.

Spela in i ett tyst rum som inte ekar. Var uppmärksam på tickande klockor och väsande element. Stäng av kylskåp och ventilation som surrar och stör. Lägg undan mobiltelefoner som larmar och gör sig till. Undvik fönster där trafikbuller utifrån tränger in. Och även om det är varmt – stäng dem!

Ekande rum kan du inreda med ljuddämpande tygmöbler, böcker, mattor eller filtar. För den med ekonomi finns också speciella akustikplattor.

Spelar du in ljudet på en dator med brummande fläktar bör du överväga att ställa den i ett intilliggande rum och dra en sladd.

Är du ute på stan och spelar in reportage? Var uppmärksam på hur omgivningen låter och hitta rätt platser för inspelning!